Diamanter

 

Diamanten er den hårdeste af verdens naturlige mineraler, selv om diamanten faktisk består af livets mest skrøbelige byggesten, nemlig rent kulstof (carbon). De ældste diamanter kan være op til 3 milliarder år gamle, hvilket gør dem til de ældste naturlige mineraler i jordens 4,6 milliarder-årige eksistens. 

Diamanter har deres oprindelse i et vulkansk magma, der dannes i jordens indre og som senere er blevet transporteret gennem vulkanske rør op til jordens overflade. Fordi kulstoffet i denne proces udsættes for kolossal varme og tryk i jordens indre, er dette almindelige stof blevet omdannet til en sjælden og funklende skønhed.

Det er blot 20 % af alle diamanter i verden, der har kvaliteten til at blive anvendt som smykkestene, og for det blotte øje kan det i første omgang være vanskelligt at se, om den ene diamant er smukkere end den anden. Derfor kan det ofte være svært at forstå de forskellige prisniveauer på stenene. Men der er tale om flere faktorer, der gør en diamant unik.

 

 

De faglige beskrivelser for diamantens egenskaber betegnes de 4 C´er:

 

Carat - Diamantens vægt
Carat er her en vægtenhed til forskel fra guldets karat, som er en betegnelse for renheden i guldet. En diamant på 1,00 ct vejer præcis 0,20 gram.

Store diamanter er sjældne og kostbare. Fx er en diamant på 1,00 ct langt mere kostbar end 10 diamanter på hver 0,10 ct i samme kvalitet.

Colour - Farve
Diamanter findes i naturen i mange farver. Langt de fleste smykkediamanter, der findes, er gullige, men farvespektret spænder fra sjældneste hvid til gul med stor prisforskel.

Diamanters farve klassificeres med navne som River (sjældneste hvid), Top Wesselton, Wesselton, Top Crystal, Crystal samt andre navne på gullige nuancer. I Danmark er de mest anvendte farver Top Wesselton og Wesselton.

Clarity – Klarhed
Der findes ofte små uklarheder i diamanter. Dette er naturens fingeraftryk, som ofte ikke engang kan ses med det blotte øje, men uanset hvor få eller hvor mange uklarheder en diamant har, vil den altid være unik. Naturen vil jo aldrig kunne lave to ens diamanter.

Uklarheder klassificeres med navne som VVS (very, very small inclusions), VS, S og piquerede sten, hvor uklarhederne kan ses uden forstørrelse. Kan uklarheder ikke ses med det trænede øje i 10 gange forstørrelse, kaldes diamanten i henhold til internationale bestemmelser for lupren. Cut - Slibning
Det er en indviklet proces at frembringe og færdigbehandle en diamant. En usleben diamant er bare en lille krystal, som de fleste ikke ville ofre et blik. Det er diamantsliberens dygtighed, som frigør diamantens skønhed.

Cut - Slibning
Der findes mange slibeformer. Den mest kendte og anvendte er brillantslibningen med 58 facetter i et ganske særligt mønster, og netop denne slibeform giver diamanten sin optimale glans. En brillantslebet diamant kaldes derfor en brillant.

Modtag nyheder, tips og trends før alle andreFØLG OS PÅ INSTAGRAM @BLICHERFUGLSANG
DEL DIN OPLEVELSE #BLICHERFUGLSANG OG BLIV VIST PÅ VORES PROFIL
     
          
           
Kundeservice: 7020 8122 - Telefontid man-tors kl. 8.30-15.30 og fre kl. 8.30-14.00
Bankinformation: Sparekassen Kronjylland, Reg: 6682 Konto: 14925457
Blicher Fuglsang A/S | Nordskovvej 2, 4300 Holbæk | info@blicherfuglsang.dk | CVR: DK31275237